21 жовтня 2017 року учні 5-9 класів спеціалізованої школи № 91 відвідали Військово-історичний комплекс «Скеля» у місті Коростень.

 

Комплекс «Скеля» розташований в скелі над річкою, де колись було городище древлян. Печери в товщі гранітної скелі були уподобані древлянами ще в VI—X століттях, а в першій половині XX століття вони стали основою для будівництва потужної фортифікаційної споруди. У режимі суворої секретності з 1934 по 1938 роки в природних гранітних печерах під керівництвом начальника управління робіт  військового інженера КОСАРЕВА Василя Васильовича  був спроектований та побудований командний пункт Коростенського укріпрайону. Назву «Скеля» для назви обє’кту почали використовувати після 1986 року, коли споруда була переобладнена в захисну споруду для потреб цивільного захисту міста. Музейний комплекс в оборонній споруді створений в 2005 році. В основі створення музею — комплекс підземного командного пункту.

Хоча підземний об’єкт складається з трьох рівнів, сьогодні доступний для відвідування тільки середній, другий рівень. Загальна довжина коридорів доступного для відвідувачів рівня становить 146 метрів, передбачувана верхнього — близько 200 метрів, про замурований нижній рівень практично нічого невідомо (переходи із середнього на інші рівні були забетоновані в 1941 році, крім того є інформація про те, що верхній і нижній рівні також заміновані).

Кількість доступних приміщень — 36, їх загальна площа — 472 м², довжина коридорів — 156 метрів, ширина — 1,1 м, висота стелі — від 2,5 до 4 м загальний обсяг підземного комплексу — 1121 м³. Все це знаходится під 9-метровою товщею гранітного масиву і піщано-глинистого ґрунту. «Скеля» має два входи, розташовані на правому березі річки Уж.

Командний пункт цілком автономний. Тут є свій 14-метровий колодязь. Запас питної і технічної води в нержавіючих цистернах місткістю 15 тонн і 10 тонн відповідно. Діяли внутрішній водогін, централізована система вентиляції, контролю рівня тиску. Два дизель-генератори потужністю по 50 кВт кожний забезпечували автономне енергопостачання. Мався 20-тонний запас дизпалива.

У бункері були їдальні, кімнати відпочинку, бойові пости. Значна частина цих приміщень реставрована, в них розміщені тематичні експозиції.

Переважна кількість експонатів музею — предмети знайдені в укріпленнях Коростенського і Новоград-Волинського укріпрайонів, інші артефакти часів Німецько-радянської війни. Заслуговують уваги рідкісні фото воєнного періоду, реконструкції і макети ДОТів, схеми опорних вузлів тощо.

Окремої уваги заслуговує вузол зв’язку з кімнатою урядового зв’язку, оперативний зал — тут досі працює кнопка тривоги, в чудовому стані внутрішня АТС на 68 номерів. Вузол зв’язку забезпечував дальній радіо- і дротовий телефонний і телеграфний зв’язок. Кабелі зв’язку прокладені на глибині 14—16 метрів під землею.

Крім експонатів періоду оборони 1941 року в музеї зібрана цікава колекція  з Цивільної оборони: дозиметри , газоаналізатори, протигази найрізноманітніших конструкцій і типів.  Чимало є експонатів із часів Чорнобильської катастрофи — наприклад, захисна дитяча камера, у якій можна врятувати дитину від радіаційного ураження.

Привабливості музею додає ще і географічне положення, розміщення в мальовничому парку, і природна скеля, в якій він знаходиться.

 

Від Admin

Залишити відповідь